GABA! WTF? Nog nooit van gehoord. Een neurotransmitter zonder de hangover. Okay… tell me.

Gezelligheid! Laten we daarop proosten. Je wandelt een bar of handelszaak binnen. Het aanbod aan drank is verbluffend. Of toch niet? In sé zien we louter eindeloze variaties op een afgeleefd & beperkt thema: alcohol, frisdrank en fruitsap gerelateerd. Is dat werkelijk het beste dat we kunnen bedenken? Serieus… wordt het niet tijd dat we met iets opdagen anders dan ‘ethanol’?

Kefir de Lux dacht van wel! Gezondheid mag dan relatief centraal staan binnen onze brand, inboeten aan gezelligheid & plezier willen we allerminst. Want dat zouden toch de positieve effecten van alcohol moeten zijn om na te bootsen. Niet? Wij willen gewoon de kater vermijden!

En dat bracht ons na enig speurwerk bij GABA (of gamma-aminoboterzuur). Het is een aminozuur dat onze hersenen van nature aanmaken. Tussen de 100 miljard neuronen van ons buitengewoon complexe brein bevindt zich een webachtig netwerk van informatiedragers die bekend staan als ‘neurotransmitters’. GABA is één van deze belangrijke neurotransmitters. De grote rol van GABA is het remmen of blokkeren van bepaalde signalen in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. We noemen GABA dan ook wel een inhiberende neurotransmitter. Deze remmende functie heeft een breed scala aan kalmerende effecten op lichaam en geest.

Ongezonde voeding, stress, drugs, medicijnen, maar ook verouderen, maakt dat we op den duur steeds minder van gamma-aminoboterzuur aanmaken. Gelukkig hebben we zelf alle tools in handen om de neurotransmitters op een natuurlijke manier aan te vullen. Spijtig genoeg staan we hier als mens niet voldoende bij stil.

Kefir de Lux heeft enkele functionele soda cuvées ontworpen waarin GABA verwerkt zit (weloverwogen gedoseerd & berekend). Het perfecte alternatief ter vervanging van alcohol om die ‘sweet spot feeling’ van relaxatie & sociaal verbinden te bereiken, maar zonder de ‘negatievere effecten’ wat ethanol met lichaam en hersenen doet. Noem het best wel innovatief!

Op een mogelijke vraag of GABA als ingrediënt een verslavende werking heeft? Onze doelstelling is om enkele dranken te ontwikkelen die beter zijn dan de reguliere alcoholische dranken verkrijgbaar op de markt. Verslavend werken ze zeker niet! Echter hopen we wel oprecht dat de smaak & drankbeleving van Kefir de Lux je tot nieuwe inzichten brengt en dat je onze filosofie weet te appreciëren om zo de meerwaarde ervan in te schatten.